Uitleg Teaching-windsurf-since Teaching-windsurf-since Oefenen op het droge Teaching-windsurf-since Oefenen op het water Teaching-windsurf-since Analyseren

Windsurf clinic The next level!

Voor
Gevorderde tot pro
10 jaar en ouder

Wanneer
10 en 11 april
24 en 25 april
10 en 11 juli

Inclusief
Heel veel instructie
Foto’s

Zelf meenemen
Materiaal, eten en drinken

 

Om een indruk te krijgen hoe zo’n clinic er uit ziet:

Waarom les nemen 

In elke sport kun je les krijgen, maar veel windsurfers staan hier toch een beetje terughoudend tegenover. Jammer, want de clinic die Leerwindsurfen.nl organiseert voor gevorderde surfers is laagdrempelig, kost slechts € 75,- voor een heel weekend les, en is heel erg leerzaam.

Hoe gaat zo’n clinic in zijn werk en waarom zou je als windsurfer mee doen? 

Elke clinic begint met het stellen van doelen (welke moves wil je leren). Daarna volgt een methodische uitleg (hoe gaan we deze move opbouwen) en een technische uitleg (hoe voer je de move uit). Op het water worden de moves die jij doet door de instructeur geanalyseerd en er volgt feedback. Hierdoor blijf je niet dezelfde fout maken, maar wordt er vooruitgang geboekt.

Logisch verhaal zou je zeggen, maar waar gaan de ‘Next Level Windsurf Clinics’ dan verder dan alle andere clinics? 

Ten eerste worden de moves extra geoefend op de simulator op de kant. Klinkt in eerste instantie misschien onlogisch, want windsurfen leer je op het water toch? Niet helemaal…omdat windsurfmoves (bijvoorbeeld een gijp) gecompliceerde moves zijn waarbij je veel tegelijk moet doen, is het belangrijk dat zoveel mogelijk bewegingen geautomatiseerd worden. Dit zorgt voor ‘muscle memory’, zodat je op het water kunt nadenken over andere zaken! Een ander voordeel is dat je op de simulator de moves per minuut vaker kunt oefenen.

Analyseren 

Behalve dat een instructeur zegt wat je goed en fout doet, is het ook belangrijk dat je het zelf ziet! Daarom worden er veel foto’s gemaakt, die daarna met de hele groep geanalyseerd worden. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je het ‘ideale plaatje’ goed in je hoofd hebt. Daarom laten de instructeurs ook het juiste voorbeeld zien. Zowel op de computer als op het water, zodat je precies kunt zien hoe een move uitgevoerd moet worden.

Goede windsurfer of goede instructeur 

Naast dat een instructeur een move goed kan voordoen, is het tenslotte ook belangrijk dat hij het kan overbrengen op de cursisten. Bij Niek van der Linde, die jarenlang zelf op hoog niveau heeft gesurft, zit dat wel goed. Hij geeft al twee decennia windsurfles en naast de Academie voor Lichamelijke Opvoeding heeft hij nog vijf opleidingen tot windsurfinstructeur afgerond. Niek wordt bij de ‘Next Level Windsurf Clinics’ bijgestaan door de enthousiaste freestyler Paul Zeper, die over moves van wereldniveau beschikt en deze ook nog eens goed kan uitleggen. Samen helpen ze jou het hele weekend om dé volgende stap te maken.

Niveau

Iedereen die in de trapeze en voetbanden kan surfen mag meedoen. Dat zorgt voor een zeer gemêleerd gezelschap qua leeftijd. Er doen regelmatig kids van 10 jaar mee, maar ook ervaren windsurfers van 60jaar!

Materiaal

In principe zorgt iedereen voor zijn eigen materiaal, maar als er weinig wind is, dan hebben wij (gratis) extra brede boards om de basics te kunnen oefenen. Heb je zelf geen (of niet het juiste) materiaal, dan kun je op het Amstelmeer ook materiaal huren. Dit is echter wel beperkt, dus geef dit tijdig door. De kosten per dag zijn €25,- per tuigage en €25,- per board. (Het normale tarief is €10,- per uur, per item).

Brouwersdam?

Na ongeveer 15 jaar clinics gegeven te hebben op het Amstelmeer èn op de Brouwersdam, stop ik nu met de locatie Brouwersdam. Ik weet dat het Amstelmeer voor sommige mensen verder rijden is, maar dat weegt niet op tegen de voordelen daar. Het is er rustiger op het water, de wind is evengoed of beter op het Amstelmeer en het belangrijkste is dat ik op het Amstelmeer mijn eigen ‘toko’ heb. Dus ik kan makkelijker materiaal verzorgen voor deelnemers, kan foto en video analyse doen en als het nodig is kunnen we naar binnen.

 

Belangrijke zaken
 • Het minimale niveau is dat je in de trapeze kan surfen.
 • Je dient je eigen windsurfmateriaal mee te nemen. Zorg ook voor een groot board bij weinig wind.
 • Wind: 1 tot 9 Bft. (GAAT DUS ALTIJD DOOR!)
 • Je dient zelf voor eten, drinken en onderdak te zorgen.
 • Vol =Vol en je bent pas ingeschreven als de betaling ontvangen is.
 • Meestal beginnen we dagelijks om 11uur en zijn we om 17uur klaar. Maar als de wind vroeg, of juist laat opsteekt, kunnen we die tijden iets aanpassen.
 • Als je inschrijft ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden.
 • Omdat wij een plaats voor je reserveren en omdat daardoor andere mensen niet mee kunnen doen met de clinic, worden we niet blij als je last-minute afzegt. Daarom:
  • Kosteloos annuleren kan tot 7 dagen voor aanvang van de clinic.
  • Maar… moet je de les annuleren, dan mag je een vervanger zoeken die les neemt in jouw plaats. Wij hebben een plaats voor je gereserveerd en maken graag iemand anders blij met de clinic als jij niet kunt. Fair toch?
 • In principe zorgt iedereen voor zijn eigen materiaal, maar als er weinig wind is, dan hebben wij (gratis) extra brede boards om de basics te kunnen oefenen. Heb je zelf geen (of niet het juiste) materiaal, dan kun je op het Amstelmeer ook materiaal huren. Dit is echter wel beperkt, dus geef dit tijdig door. De kosten per dag zijn €25,- per tuigage en €25,- per board. (Het normale tarief is €10,- per uur, per item)