Surfpak

Surfpak

Surfpak of wetsuit kopen.

Waar let je op bij de aankoop van een surfpak? Een goed surfpak is namelijk belangrijker dan je denkt! Ook al ziet het weer er perfect uit. Als je het koud hebt is je dag verpest.  Hieronder de informatie voor mensen die een surfpak, ook wel genoemd ‘wetsuit’ willen gaan kopen.

Waar is een surfpak van gemaakt

surfpak Windsurfschool Leerwindsurfen. ion
Double en Single lined neopreen

Er zijn heel water surfpakken te koop. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van surfpakken specialist ION. Maar waar is een surfpak eigenlijk van gemaakt? Alle surfpakken zijn gemaakt van neopreen. Een soort rubber dat bestaat uit allemaal kleine celletjes met lucht erin. Dit rubber voelt niet fijn op de huid, daarom doen ze er altijd een laagje stof op aan de binnenkant van een pak, een ‘lining’. Een ‘Single Lined’ surfpak is dus een neopreen pak met aan de binnenkant een dun laagje stof. Neopreen kan ook niet zo goed tegen scherpe of ruwe voorwerpen. Daarom doen ze op de buitenkant van het neopreen ook vaak zo’n laagje stof. Is het pak aan de buitenkant niet helemaal glad, dan zit er dus ook een ‘lining’ op de buitenkant en spreken we van een ‘double lined’ surfpak. Het voordeel van een ‘double lined’surfpak is dat ze doorgaans langer mee gaan, aangezien er niet zo snel gaatjes in zullen ontstaan en ze beter tegen de uitdrogende werking van zon kunnen. Het nadeel is dat ze kouder zijn. Als er water op neopreen komt, rolt het er zo af. Heb je echter een double lined surfpak dan neemt deze lining water op (een klein beetje). Door de wind die hier overheen blaast koel je sneller af. Er zijn ook surfpakken waarbij de body gemaakt is van single lined neopreen en de armen, billen en benen van double lined neopreen. Ook qua naden zijn er verschillen. Bij de goedkopere pakken zijn de naden aan elkaar gestikt. Je ziet het misschien niet, maar door deze stik gaatjes komt water. De duurdere pakken zijn blind gestikt en ook nog eens gelijmd en getapte. Dan kun je er zeker van zijn dat er geen water door de naad naar binnen komt!

surfpak Lekker warm
Is een short-arm altijd warm genoeg?

Soorten surfpakken

‘Shorty’s’ hebben korte pijpen en korte mouwen. Hier hoeven we niet lang bij stil te staan, want alleen zo’n pak kopen is zonde van je geld, al zijn ze maar 15,- Euro. Een ‘Shortarm’ heeft korte mouwen en lange pijpen. Dat lijkt er al meer op. Soms worden deze ‘Shortarms’ ook nog geleverd met losse mouwtjes. Die kun je er op wat koudere dagen onderaan doen. Shortarm pakken zijn er in verschillende diktes. Van twee millimeter tot 4 millimeter . Voor alle pakken geld dat de pakken op de body altijd wat dikker zijn dan op de armen en benen. Dan zijn er de ‘steamers’ of ‘semi-dry’ pakken. Deze pakken zijn drie tot zes millimeter dik. Dit zijn de dikste en warmste pakken. Tegenwoordig zijn er ook ‘dry-suits’ voor de heeeeele koude dagen.

surfpak nog warmer
Steamer. Lekker warm!

Pasvorm surfpak

Er zijn vele merken pakken, allen met een eigen pasvorm. De pakken van de laatste jaren kenmerken zich door een hoge flexibiliteit. Pas rustig verschillende pakken en neem de tijd! Loop 3 rondjes door de winkel en voel goed of het pak ergens knelt of niet. Een te groot pak geeft geen isolatie, het water kan er zo in en uit stromen. Een te klein pak knelt. Alleen de mouwen zitten normaal gesproken wat aan de ruime kant, zodat de armen na 6 uur surfen de ruimte hebben iets te kunnen opzetten.

ergeet één ding niet bij de aankoop van een surfpak; het is in Nederland vaker te koud dan te warm!

Dus ga eerst na. Wil ik alleen surfen als het 30 graden is, of ook in het voor- en najaar? Heb ik het vaker koud dan warm? Ga dan zeker voor een pak met lange mouwen en pijpen.

surfpak Leerwindsurfen ION Fuse Droogpak

Droogpak

Wil je met 5 graden nog lekker surfen dan is een droogpak ideaal. Droogpakken zijn voor duikers geen onbekend fenomeen. Het is heerlijk warm om onder je pak thermo kleding of zelfs een jogging pak te doen. Nadeel van deze duik-droogpakken is dat ze erg stug zijn. De laatste jaren worden er echter ook droogpakken gemaakt speciaal voor windsurfers en kiters. Er komt geen water binnen, dus het is heerlijk warm. Daarnaast zit het los om je lichaam, dus heb je super veel bewegingsvrijheid!

ION Fuse droogpak. Warm en veel bewegingsvrijheid en… een gulp om te plassen!

ION surf schoentjes
Hoge en lage windsurfschoentjes met kevlar in de zool.

 Schoentjes

Ook qua schoentjes zijn er verschillende mogelijkheden. Het grootste verschil is of je hoge of lage schoentjes wilt. Hoge zijn natuurlijk warmer. Sommige schoentjes hebben een ‘split toe’, wat inhoud dat je grote teen appart van de rest zit. Dat geef extra comfort en meer gevoel. Tegenwoordig zijn er ook schoentjes met een Kevlar zool. Hierdoor is de kans dat er iets scherps in je voet beland nihil. Dit is vooral aan te bevelen op plaatsen waar veel oesters of schelpen voorkomen. Let op dat de schoentjes soepel zijn!

 Tot slot

Aangzien ik (ook in de winter) bijna dagelijks op het water sta heb ik 6 wetsuits. Als ik 1 pak zou moeten kopen, zou dat voor mij een single lined 3-4mm steamer zijn voor windsurfen/ wingfoilen en een 2-3mm steamer voor SUPpen.

Bedenk bij de aankoop van je wetsuit dat je nooit een mooie surfdag kunt hebben als je het koud hebt en dat het in Nederland vaker koud dan warm is. 

Ik hoop dat dit stukkje tekst nuttig was,

Voor vragen weten jullie me te vinden,

Niek

Scroll naar boven