surfschoentjes hoog en laag

Surfschoentjes

Er zijn vele surfschoentjes en waterschoentjes te koop in alle mogelijke prijsklassen. Wat is handig om te kopen? Wij leggen het kort en bondig uit.

Surfschoenen, ook wel waterschoenen genoemd, hebben een aantal functies:

  1. Bescherming van je voet tegen scherpe voorwerpen op de bodem. Waar je ook surft of SUPt, er kunnen altijd scherpe voorwerpen liggen. Oesters en mossels heb je in zout water, dus daar heb je op onze locaties geen last van. Maar er kan altijd een scherpe steen liggen. Of misschien heeft één of andere grapjes wel zijn flesje bier in het water gegooid. Het is schandalig, maar het gebeurt.. Daarom adviseren wij altijd schoentjes aan te hebben als je het water op gaat. Bij windsurfen verzacht een schoentje ook de pijn als je je teen tegen bijvoorbeeld de mast aan stoot.
  2. Extra grip op je board. Met goede surfschoentjes zul je minder snel uitglijden. Het is wel heel belangrijk dat de schoentjes gemaakt zijn van een zacht, rubberachtig materiaal. Dus geen Teva’s of harde plastic waterschoenen. Daarmee heb je geen ‘gevoel met je board’. Het is hetzelfde als surfen op houten klompen.
  3. Bescherming tegen de kou. Hoogzomer is dit natuurlijk geen issue, maar de rest van de dagen eigenlijk wel. Het water is in Nederland altijd fris. Dit geld als je langere tijd het water op gaat en zeker voor kinderen! Eigenlijk geldt bij surfschoentjes het zelfde als bij een wetsuit: zelfs de beste surfdag is niet leuk als je het koud hebt. En in Nederland heb je het vaker te koud dan te warm.

Welke schoentje zijn er te koop en wat zijn de voor- en nadelen?

surfschoentjes-decathlon
Decathlon model

Winkelketens als Scapino, Decathlon en Lidl verkopen regelmatig waterschoentjes voor een minimale prijs. Onder de €10,- koop je een paar. Het voordeel is natuurlijk de prijs. Het nadeel is dat ze snel uitschieten omdat ze niet goed strak om de voet zitten en je voet ook totaal niet beschermen tegen de kou.

surfschoentjes-ion-laag
ION Plasma Shoes, 2,5 millimeter dik.

Voor echte surfschoentjes moet je naar de surfspeciaalzaak. De schoenen die je daar vindt zijn een stukje duurder, maar ook een stuk steviger. Ze zitten beter om je voet en hebben een iets dikkere zool die beter beschermt tegen scherpe voorwerpen op de bodem. Ook beschermen ze beter tegen de kou. Dit terwijl ze wel heel flexibel zijn. Reken op een prijs vanaf €20,-.

surfschoentjes-hoog-ion
De Uggs onder de surfschoenen: ION Ballistic Socks 5/6mm dik. Deze schoentjes helpen mij de herfst, winter en het voorjaar door!

Weet je dat jij of je zoon of dochter ook wel eens het water op gaat als het onder de 20graden is? Of weet je dat je het snel koud hebt? Dan zijn ‘hoge’ surfschoentjes een hele goede keuze. Ze zijn meestal iets dikker en je kunt je wetsuit er overheen trekken zodat je geen blote enkels hebt. Reken op een prijs vanaf €20,-, maar voor het model hiernaast op €75,-

Als laatste nog 2 tips:

  • Ga naar een winkel als dat mogelijk is om te passen. Net als bij ‘normale schoenen’ valt maat 42 van het ene merk heel anders dan maat 42 van het andere merk.
  • Ik heb het hiervoor al geschreven, maar schrijf het nog een keer: Het is in Nederland vaker ’te koud’ dan ’te warm’. Dus als je het doet, doe het dan gelijk goed!
Scroll naar boven