windsurf-voorrangsregels2

Windsurf voorrangsregels

Altijd handig om de zes belangrijkste windsurf voorrangsregels te kennen.

(LET OP: DE VOLGORDE IS ZEER BELANGRIJK!!)

  1. De aller belangrijkste: Goed Zeemanschap. Gedraag je als een goede zeeman op het water. Dus voorrang geven ipv nemen en mensen in nood helpen.
  2. Stuurboord wal. Als er sprake is van een gemarkeerde vaarweg, heeft het schip dat aan stuurboord vaart voorrang op schepen aan bakboord of schepen die de vaarweg kruisen. Dit geld dus ook op het Amstelmeer waar de rode en groene boeien een vaarweg markeren.
  3. Kleine schepen onder de 20 meter (bv. windsurfers) moeten voorrang geven aan grote schepen en beroepsvaart. Maar iedereen met een beetje verstand blijft gewoon ver uit de buurt van grote schepen!
  4. Motor-spier-zeil. Kleine motorschepen (motorkracht) moeten voorrang verlenen aan alles wat wordt voortbewogen door spierkracht (bv: roeiboten, SUPpers en kanoërs). Zowel motor als spier moeten voorrang verlenen aan kleine zeilschepen (bv: zeilboot, windsurfer, kite). Met andere woorden: wij, windsurfers, hebben op open water voorrang op alles, behalve grote schepen!
  5. Een klein zeilschip (bv. windsurfer) met zijn zeil over stuurboord moet voorrang verlenen aan een klein zeilschip met zijn zeil over bakboord.
  6. Hebben twee kleine zeilschepen de zeilen aan dezelfde kant, dan moet het zeilschip aan loef voorrang verlenen aan het zeilschip aan lij.

Wat is bakboord? Ga achter je plank staan, met je neus richting de voorkant van je plank. Is je zeil dan aan de linkerkant van je board, dan heb je het zeil ‘over bakboord’. En heb je dus voorrang.

windsurf voorrangsregels
Stuurboord geeft voorrang aan bakboord. Bron: Vaartips.nl

Wat is lijzijde? De surfer die het verst van de wind af is, surft aan lijzijde. Deze surfer surft ook het hoogst aan de wind, anders zouden de wegen van de twee surfers niet kruisen.

windsurf voorrangsregels loef
Loef wijkt voor lij. Bron: Vaartips.nl

Verder belangrijke zaken voor windsurfers: Blijf uit de buurt van kanalen en scheepvaartroutes. Dat scheelt een hoop ellende.

(Afbeelding: vaartips.nl)

Scroll naar boven