Windsurf-techniek-gijpen-afvallen

Gijpen #1 afvallen

Windsurf Techniek Gijpen #1 Afvallen.

De techniek van het gijpen is complex. Binnen enkele seconden moet er veel gebeuren met je board en zeil. En daarbij moet je ook nog rekening houden met chop, vlagerige wind en andere windsurfers. Om het iets makkelijker te maken, bespreken we enkele belangrijke zaken van de gijp.

Een basis voorwaarde om planerend te leren gijpen is dat je de niet-planerende-gijp goed kan uitvoeren. Ik ga er vanuit dat dat lukt. Lukt dat niet, ga dat dan eerst heel veel oefenen. Of neem een privé windsurfles om het leerproces aanmerkelijk te versnellen.

Windsurf-techniek-gijpen-afvallen

Waar het allemaal mee begint is: afvallen!

Zorg dat je lekker vaart, in de trapeze en in de voetbanden. Blijf ingehaakt, haal zeker je voeten nog niet uit de voetbanden, en val af (van een halve windse) naar een ruime windse koers. Dit maakt de bocht die je gaat maken ‘smoother’. Op die manier is je board beter te controleren dan dat je ‘m ineens de bocht omhakt vanaf halve wind. Het zorgt ook voor meer snelheid, wat altijd goed is, zeker als je voor de doorgeplaneerde gijp gaat. Van halve, naar ruime windse koers sturen doe je door iets meer boven je board te komen staan en de mast iets meer naar voor te brengen.

Windsurf-techniek-gijpen-afvallen

That’s it for now. Stay tuned for more!

Pics: Paul Zeper

In deel 2 van deze windsurf-techniek-gijp tutorial gaan we het hebben over ‘oversheeten’.

Scroll naar boven