Het WK RS:X 2020

Misschien wel de spannendste en belangrijkste windsurfwedstrijd van het jaar. Waarbij de wereldtitel gedegradeerd is tot bijzaak(je). Voor

Misschien wel de spannendste en belangrijkste windsurfwedstrijd van het jaar. Waarbij de wereldtitel gedegradeerd is tot bijzaak(je). Voor de Nederlandse heren Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe is dit de laatste mogelijkheid om te laten zien wie de beste is en wie van hen er naar de Olympische spelen mag deze zomer. Het moeilijke aan het verhaal is dat deze twee heren landgenoten, teamgenoten, concurrenten, vrienden en de twee beste windsurfers op aarde zijn..

De Sorrento Sailing Couta Boat Club host van 23 tot en met 29 februari in Sorrento, (Victoria, Australia) het Wereldkampioenschap van de RS:X klasse. Voor Nederland zijn er 4 deelnemers op dit WK. De eerste race is op 25 februari.

Bij de dames doet Lilian de Geus mee. Lilian kende een sterke groei de afgelopen jaren. Tijdens de Olympische spelen in Rio miste ze met haar 4e plaats het eremetaal nipt. In 2018 werd ze Wereldkampioen en in 2019 werd ze Europees kampioen. Op het Gardameer won ze in 2019 brons op het WK, na het grootste gedeelte van de wedstrijd op kop te hebben gelegen. Een serieuze titelkandidaat dus. In september 2018 heeft ze zich, als eerste Nederlander, verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen in 2020.

Bij de heren doet Sil Hoekstra mee. Dit 22 jarige talent met heel veel windsurfgenen werd in 2019 nog 3e op het WK in de jeugdklasse en mag het nu opnemen tegen de grote mannen.

En natuurlijk doen Dorian en Kiran mee.. Omdat er maar 1 mannelijke windsurfer Nederland mag vertegenwoordigen op de Olympische Spelen belooft het een zeer spannend WK te worden. In 2018 hebben deze twee heren hun eigen selectieprogramma verzonnen. Diegene die op de WK’s van 2018, 2019 en 2020 het beste presteert, mag naar Tokyo.

‘We hebben elkaar nodig’, zegt van Rijsselberge. ‘Op het moment dat Kiran zich al vroeg kwalificeert, bestaat het gevaar dat ik zeg: ik stop ermee. Andersom: als ik me in 2018 al had geplaatst, was Kiran zich waarschijnlijk gaan focussen op de nieuwe klasse die in 2024 op het programma staat. Dan hadden we niets meer aan elkaar gehad.’ Badloe: ‘Door de selectie zolang mogelijk te rekken, voorkomen we dit. Dit houdt ons scherp en maakt ons allebei beter.’

windsurf-worlds-rsx-2020-Dorian

RS:X of Foil… Foto: Facebook Dorian

Behalve concurrenten zijn deze twee wereldtoppers ook trainingsmaatjes. Dorian bedacht al lang geleden dat hij zijn concurrenten beter niet uit de weg moest gaan. Om beter te worden heb je namelijk, juist tijdens je trainingen, goede windsurfers om je heen nodig. Hij trainde in Nieuw-Zeeland met toppers uit de hele wereld onder leiding van zijn Coach Aaron McIntosh. Een vrij ongebruikelijke situatie in de topsport! Zie jij Djokovic, Nadal en Federer al samen trainen? Toen Kiran zijn talenten liet zien mocht ook hij zich snel aansluiten. Dorian zijn theorie bleek te kloppen want op de Olympische Spelen van 2012 en 2016 won hij goud. Kiran leerde snel en nu zijn de twee trainingsmaatjes de grootste concurrenten. Want een spannender scenario voor dit laatste kwalificatie moment hadden ze zelf niet kunnen bedenken. Dorian won in 2018 het WK. Kiran werd 2e. In 2019 won Kiran.. en werd Dorian tweede. Ze staan dus gelijk. En voor het komende WK is er dus maar 1 doel voor beide heren: boven de ander eindigen.. al is het op plaats 42 en 43….

Door het grote aantal deelnemers wordt ‘de fleet’ op zo’n WK normaal gesproken in tweeën gedeeld. Ik neem aan dat de nummer 1 en 2 van het laatste WK niet in dezelfde fleet worden ingedeeld. Dat betekent dat beide heren de eerste races ‘gewoon’ hun ding kunnen doen. Zoveel mogelijk races winnen natuurlijk. Voor de tweede helft van het WK (na zo’n 5 races) wordt het deelnemersveld opnieuw in 2 fleets gedeeld. De zogenaamde ‘Gold Fleet’ voor de bovenste helft surfers in de tussenstand en de ‘Silver Fleet’ voor de onderste helft. Er zijn dan voor de heren twee mogelijkheden. Een eigen race varen of focussen op de ander. Bij de laatste optie is de kans dan aanwezig dat andere ‘buitenlandse’ surfers voor hen gaan eindigen. Maar dat hoort bij het tactische kwalificatie spel. Waar de heren voor gaan kiezen zal ook te maken hebben met de tussenstand. Diegene die bovenaan staat hoeft ‘alleen maar’ voor de ander te blijven. Diegene die achter staat zal natuurlijk voor de ander willen eindigen, met het liefst nog zoveel mogelijk andere, buitenlandse, surfers tussen hen in. Om zo extra punten terug te kunnen pakken. En dan is er nog de laatste (11e) race; de Medal race. In deze race tellen de behaalde punten dubbel. Je kunt hier dus heel veel winnen.. of verliezen…

windsurf-worlds-rsx-2020-kiran

Kiran cruisin’. Foto: Facebook Kiran

Alhoewel de Olympische Klasse zeker niet de meest ‘sexy’ klasse is van het windsurfen (#understatement) volg ik het graag. Deze surfers zijn van wereldklasse en trainen dagelijks hard. En of ze nu op een RS:X, een foil of een Formula board staan… ze varen vooraan. Echte top atleten dus!

Vanaf 24 juli zal Neerlands beste windsurfdame en windsurfheer mogen strijden voor de Olympische titel in de RS:X Windsurfklasse. Als de Olympische spelen op 9 augustus klaar zijn mogen de RS:X boards en zeilen gelijk/ eindelijk op de brandstapel. Op de Olympische Spelen van 2024 zal er namelijk gefoild worden! Maar zo ver is het nog lang niet..

Vanaf 25 februari zal ik deze pagina met uitslagen vele malen refreshen. Ik ben erg benieuwd wie er uiteindelijk naar de Olympische Spelen mag en durf eigenlijk geen voorspelling te maken. Wordt het Kiran wiens stijgende lijn bijna verticaal is? Of wordt het Dorian die met een ton aan ervaring als beste kan pieken op het juiste moment? Ik ben benieuwd!

Link: Een mooi Life of Dorian filmpje