windsurf-herintreder-gijp

Windsurf herintreder

Heb je ‘vroegâh’ gewindsurft en begint het weer een beetje te kriebelen? Dan ben jij niet de enige! Ook deze zomer stapten er weer vele mensen op de plank die 30 jaar geleden voor het laatst windsurften. De Windsurf Herintreder! En er is heel goed nieuws…

In de jaren ’80 en ’90 werd er natuurlijk heel veel gewindsurft. Bij elke fietsenwinkel kon je wel een windsurfplank kopen. En de kans is groot dat jij toen ook wel eens op de windsurfplank hebt gestaan. Maar die windsurf ‘hype’ werd langzaam minder. Grote kans dat jij toen ook gestopt bent. Misschien omdat je hard moest studeren, er uitbreiding kwam in de familie of je gewoon met andere zaken druk was. Tja, je kunt natuurlijk niet alles tegelijk doen! Ook werd het windsurf materiaal steeds radicaler. Bracht een plank eerst nog ‘dagelijks plezier voor het hele gezin’, dat veranderde langzaam in: ‘boards en zeilen die alleen werkten voor de beste windsurfers op een perfecte windsurfdag’. Van lekker dobberen op elke plasje, evolutioneerde het windsurfen naar hele hoge snelheden en hele hoge golven bedwingen. Dat is natuurlijk super gaaf en extreem.. maar eerlijk is eerlijk.. je moest wel heel goed zijn en heel veel oefenen om dat allemaal te kunnen. Het windsurfen werd wat minder toegankelijk.

De keuze is reuze
De keuze is reuze!

De laatste 10 jaar is er echter heel veel veranderd qua materiaal. Er zijn nu boards die nog veel sneller gaan dan 30 jaar geleden en de golven die worden bereden zijn tegenwoordig nog hoger. Om maar te zwijgen over de dubbele forwardloops die worden gesprongen met windkracht negen. Er is veel nagedacht om het materiaal te verbeteren voor die professionele windsurfers. Maar er is nog veel meer tijd gegaan naar het toegankelijk maken van de windsurfsport. Alle spullen zijn veel ‘makkelijker’ geworden. Er is heel veel nagedacht over het gebruiksgemak van de materialen. Vergelijk het maar met een computer van 30 geleden.. die kon minder dan jouw huidige horloge. Voor de huidige generatie windsurfers lijkt het allemaal vanzelfsprekend, maar er zijn echt goede innovaties gedaan. Wat te denken van een mast die deelbaar is en dus makkelijk in je auto past. Een giek met een snelsluiting die je binnen 5 seconden muurvast aan de giek hebt en in lengte verstelbaar is. Een tuigage dat zo licht is dat een 6 jarige het met één hand uit het water kan trekken. En van een board dat stabiel is en waar je ook nog lekker mee kunt planeren..?? En zo zijn er nog talloze voorbeelden. Het is zooo veel makkelijker dan 30 jaar geleden! En het mooiste nieuws:

Fietsen verleer je niet. Schaatsen verleer je niet. En ook windsurfen verleer je niet!

We hebben het ook afgelopen zomer weer tientallen keren gezien. De herintreder overschat zichzelf op de kant nog een klein beetje, maar gelukkig hebben wij daar als windsurfschool ervaring mee en geven we een setje mee, dat net iets makkelijker is dan de herintreder voorstelde. De eerste 10 minuten is het even wennen, maar na 20 minuten zie ik een grote glimlach als ik voorbij surf. Na een uurtje gaat hij naar de kant… Moe. Best pittig weer voor de armen! Even eten en drinken. Nog een half uurtje later zie ik hem weer het water in lopen. Ditmaal met een iets groter zeil en een snellere plank. Weer een uurtje later zijn de armen echt verzuurd en komt hij van het water. Moe, maar heel voldaan! Tot volgend weekend!

Van makkelijk (links) naar ietsje moeilijker (rechts): De Fanatic Viper 91. Een heel stabiel en makkelijk board. De Fanatic Viper 75. Leuk met weinig wind, maar ook perfect om te leren planeren, voetband- en trapeze surfen. Rechts de Fanatic Gecko 135. Een board dat snel en makkelijk vaart en perfect is om de planerende gijp te leren!

Is het windsurfvirus bij jou ook weer omhoog komen borrelen? En zou je het dolgraag weer eens proberen..? Dan raad ik je aan naar een windsurfschool te gaan .. bijvoorbeeld naar ons 😉 . Wij hebben de beste en nieuwste materialen voor je en kunnen ook oneindig boards en zeilen wisselen. Zo zit je altijd perfect qua maat. Ik raad je aan 1 les te boeken. Dat doe je hier. Schrijf bij NIVEAU/ WAT WIL JE LEREN dat je ‘Herintreder’ bent. Dan weten wij genoeg. We beginnen de les met een niet al te groot zeil en een breed en stabiel board. We kijken eerst naar de basics als gijp, overstag en beachstart. Als die goed gaan, pakken we grotere zeilen en kleinere boards. Omdat je een privéles hebt kunnen we het niveau helemaal aan jou aanpassen. En dat is handig, zeker als je ervaring hebt uit het verleden, want dat leer je alles veel sneller dan echte beginners. Aan het einde van de les geven we ook een eerlijk(!) advies. Vaak adviseren we nog een paar keer materiaal te huren. En daarna weer een keer een lesje te doen om bijvoorbeeld het voetband- en trapezesurfen te verbeteren. Als dat lukt is het fijn om eigen spulletjes te kopen. Omdat wij je hebben zien windsurfen met de verschillende materialen kunnen wij je ook perfect adviseren bij het kopen van materiaal. Want als je 30 jaar niet hebt gewindsurft en nu een windsurfwinkel binnenloopt.. dan weet je echt niet wat je moet kiezen. De keuze is reuze!

Hopelijk zien we jou ook weer op het water komend seizoen!

Voor vragen weet je ons te vinden.

Sea you!

 

Scroll naar boven