windsurf-techniek-gijpen-sail-flip-2

Gijp #6 sail flip

Windsurf techniek gijpen #6 sail flip.

Je bent er bijna! Alleen het zeil omklappen en je kunt weer verder surfen. Als je de gijp door wilt planeren, maak je hier het verschil…of niet.

Dussss… Je bent gecarved, de voeten zijn gewisseld en je zeil is van de binnen- naar de buitenbocht, waardoor je een soort van ‘clew first’ vaart. Je masthand is helemaal opgeschoven richting mast. En dan:

windsurf-techniek-gijpen-sail-flip-1
Laat je zeilhand los. Laat de mast iets van je af gaan. Houd het board op zijn rail zodat je verder blijft carven. Houd ook druk op de voorkant van het board, zodat de neus niet uit het water komt.
windsurf-techniek-gijpen-sail-flip-2
Pak de nieuwe masthand vast op de andere zijde van de giek en breng het zeil naar voor (als je door wilt planeren).
windsurf-techniek-gijpen-sail-flip-3
Pak ook de nieuwe zeilhand vast en trek het zeil langzaam aan. Breng het zeil voorwaarts met gestrekte armen om meer wind te vangen zodat je verder kan planeren. Om stabieler te staan, ga je door de knieën met de billen naar achter. Vaar ruime wind verder totdat je weer in de voetbanden staat en lekker planeert. Dan kan je weer oploeven.

Tijdens het overpakken zijn er twee opties:

  1. Tijdens het overpakken, houd je het zeil iets naar achter. Zoals getekend in foto 2 met de rode lijn. Dit is de veiligste optie, waarbij de kans dat de gijp lukt het grootst is. Pak rustig over en haast je zeker niet. Geef het board de tijd om nog iets verder te draaien voordat je de nieuwe zeilhand aantrekt en je dus weer wind in het zeil krijgt.
  2. Tijdens het overpakken houd je het zeil naar voor, zoals op de foto’s. Op die manier pak je gelijk wind en is de kans dat je doorplaneert een heel stuk groter. Hoe verder het zeil naar voor gaat, hoe meer wind je pakt. Omdat je gelijk wind pakt, is er natuurlijk wel de kans dat je over je board getrokken wordt. Dit is een kwestie van trial en error :-). Enjoy!

Inhaken, voetjes in de voetbanden en weer lekker verder planeren!

Enjoy!

Scroll naar boven