Windsurfen in de kou

Windsurfen in de kou

Windsurfen in de kou. Waar let je op tijdens het windsurfen in de kou? De herfst en winter zijn

Windsurfen in de kou.

Waar let je op tijdens het windsurfen in de kou?

Windsurfen in de kou Leerwindsurfen hagel north sails idol

Hagelbuitje tijdens je surfsessie; altijd fijn!

De herfst en winter zijn gezegend met meer wind dan de overige jaargetijden, maar helaas zijn de temperaturen een stuk lager. Als je een goed pak hebt en het weer in de gaten houdt, kan je bijna een hele winter door surfen. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kan je heerlijk windsurfen en hou je het veilig! Een aantal regels voor windsurfen in de kou:

 1. Ga nooit alleen surfen!
 2. Let goed op de windrichting. 8 graden met een noordoosten wind voelt veel kouder aan dan 8 graden met een zuidwesten wind.
 3. In de winterperiode is de ‘zee’ warmer dan het ‘meer’. Maar om op zee te gaan surfen moet je natuurlijk wel genoeg ‘skills’ hebben en nooit te ver naar buiten surfen.
 4. Zorg voor goed materiaal. Dat geld natuurlijk altijd, maar zeker nu! Geen kapotte diabolo’s of half doorgesleten touwtjes!
 5. Ga niet te ver van de kant. Van lange rakken surfen word je koud en als er iets midden op het water gebeurt ben je de ‘sjaak’.
 6. Zorg voor een goed pak dat niet te groot is en waar geen scheuren in zitten.
 7. Zorg voor een goede cap. Je verliest namelijk veel warmte via je hoofd. Als je koude handen hebt… zet dan een cap op! Het beste is een cap waarvan er 1 ‘flap’ onder je pak gaat en 1 ‘flap’ over je pak.
 8. Zorg voor goede handschoenen. Handschoenen die dik zijn aan de binnenkant van je hand geven kramp in je onderarm. Handschoenen die aan de binnenkant open zijn, zijn ideaal!

  Windsurfen in de kou Leerwindsurfen ION cap en handschoenen kou

  Een goede cap, handschoenen met een open handpalm en met een dichte

 9. Zorg voor goede schoenen. Bedenk wel dat hoe dikker je schoenen zij, hoe moeilijker je in je voetbanden komt. Dit is een groot nadeel voor freestylers die vaak ‘switch’ gaan staan.
 10. Hou je sessie kort. In de kou surfen kost veel energie. Als je aankomt ga dan gelijk optuigen en gelijk het water op. Ga na 1 of anderhalf uur surfen het water af, aftuigen, omkleden en naar huis. Niet te veel ouwehoeren op de kant, daar krijg je het koud van!
 11. Geen gevoel meer in je handen? Even naar de kant en wachten tot je vingers gaan tintelen. Het bloed stroomt weer naar je vingers en dat voel je even! Geen stress, je overleefd het wel! Daarna gelijk weer het water op!