surfers oor pluggen

Surfers oor

Surfers oor.

Een surfers oor is een botgroei in de gehoorgang door koude wind en water. Het zorgt voor minder gehoor en vaker oorontsteking. 

Natuurlijk zijn er ergere aandoeningen, maar fijn is het niet. En voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Omdat ik zelf last heb van surfers oren en (inmiddels) weet hoe eenvoudig het te voorkomen is, heb ik met behulp van Wikipedia en mijn eigen ervaring onderstaand artikeltje geschreven. Ik hoop dat andere (jeugdige) surfers hierdoor deze aandoening kunnen voorkomen.

Irritatie door koude wind en water, veroorzaakt groei van het bot rondom de gehoorgang waardoor de gehoorgang vernauwd. Als de gehoorgang verstopt raakt door botvorming of oorsmeer kan dit leiden tot infectie. Surfer oor is niet hetzelfde als het zwemmer’s oor, maar infectie kan resulteren als een neveneffect. Surfers oor wordt zo genoemd omdat het zo vaak voorkomt bij surfers die in koud water surfen. Maar de aandoening is niet beperkt tot surfen en kan in elke activiteit met koude, natte, winderige omstandigheden, zoals windsurfen, kajakken, zeilen, jetskiën, kitesurfen en duiken voorkomen.

De meerderheid van de patiënten zitten in hun mid-jaren ’30 tot eind jaren ’40. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de trage groei van het bot. Het kan dus goed zijn dat je er op jonge leeftijd niets van merkt, maar dat het al wel aan het vormen is. De normale gehoorgang heeft een diameter van ongeveer 7 mm en heeft een volume van ongeveer 1,5 ml. Patiënten zoeken meestal hulp als de gehoorgang is vernauwd tot 0,5-2mm omdat ze dan minder beginnen te horen.

Symptonen surfers oor

  • Verminderd gehoor of gehoorverlies, tijdelijk of permanent
  • Vaker oorontstekingen en/of oorpijn.
  • Water of vuil verdwijnt slecht uit het oor, waardoor je het idee heb dat je onder water zit of oordopjes in hebt.

Behandeling surfers oor

  • Onder narcose wordt je oor aan de achter kan ‘los’ gesneden waarna de gehoorgang ‘uitgeboord’ wordt.
  • Ook is het mogelijk dat de arts, met behulp van een plaatselijke verdoving, het bot met en beitel verwijderd.

Tijdens het herstel van de operatie is het uitermate belangrijk de gehoorgang vrij van water te houden om de kans op infectie of complicaties te minimaliseren. Genezing kan enkele weken tot enkele maanden duren. Na behandeling kan onbeschermde blootstelling aan koud water en wind, wederom zorgen voor hergroei van het bot. Hier zie je een kort filmpje hoe ze een Surfers oor ‘repareren’.

surfers oor leer wind surfen pluggen
Inmiddels heb ik vele oordopjes geprobeerd met wisselend succes. De ION oordopjes (rechts) worden geleverd met pluggen in 3 verschillende diameters. Darmee kan je ze perfect op je oor afstemmen. Hierdoor komt er geen water binnen en zaten ze, door het zachte rubber, bij mij ook nog eens het meest comfortabel.

Preventie Surfers oor

Doordat wetsuits steeds warmer worden gaan mensen steeds meer in koud water surfen. Daardoor komt een surfers oor tegenwoordig vaker voor.

  • Vermijd activiteit tijdens extreem koude of winderige omstandigheden. (Dat is best lastig voor surfverslaafden 😉
  • Houd de gehoorgang zo warm en droog mogelijk.
  • Oordopjes
  • Neopreen kap
  • Badmuts

Hoe koud moet het water zijn om botgroei in de gehoorgang te veroorzaken? Dat verschilt van persoon tot persoon. Het is wel zo dat mensen die in water surfen dat 20 graden is of kouder, 6 maal meer kans hebben op surfers oren dan mensen die in warmer water surfen. Kan je voorstellen hoe groot de kans is als je in 10 graden water surft. Aangezien het water in Nederland altijd kouder is dan 20 graden heb ik tegenwoordig altijd oordopjes in als de kans groot is dat ik kopje onder ga (windsurf freestyle, windsurf wave, golfsurf). Natuurlijk hebben we het ook niet over mensen die 15 keer per jaar een uurtje surfen. Het gaat om de echte verslaafden die uren op het water staan als het waait. Van maart tot december!

Scroll naar boven