Inflatable Windsurf of SUP board kopen

[rockthemes_specialgridblock avoid_sidebar=”regular” skip_sg=”true”]

Welke inflatable Windsurf- of SUPboard moet je kopen

De keuze voor de beginnende windsurfer is nog nooit zo groot geweest als het gaat om de aanschaf van een windsurfboard. Natuurlijk is er het traditionele ‘harde’ beginnersboard, maar een soortgelijk board wordt ook in de ‘inflatable’ variant geproduceerd. Dan zijn er nog SUP boards waar je je diabolo in kan schroeven en zijn er nog ‘harde’ freeride boards. Op sommige boards kun je ook SUPpen, wat mooi meegenomen is met 30 graden en windkracht 1. Maar kan je er dan nog wel lekker op planeren? Wij zetten de voor- en nadelen van deze verschillende soorten beginnersboards op een rijtje.

Een kleine historie

Toen het windsurfen ontstond was elk board (on)geschikt voor beginners. Het board was lang, zwaar en relatief smal. Maar als je het geluk had dat je het zeil uit het water kreeg, kon je een leven lang met dezelfde surfplank surfen. Toen ‘planeren’ in het windsurfen steeds belangrijker werd en de boards steeds kleiner werden, ontstond ook de noodzaak om boards speciaal voor beginners op de markt te brengen. Deze waren breder en daardoor meer gericht op stabiliteit in plaats van snelheid. Nog wat later kwam men erachter dat de lengte er niet zo veel toe doet voor een slalomboard en vrij snel waren de beginnersboards ook rond de 280 cm kort. Begin deze eeuw kwam het SUPpen op qua sport en daarmee ook de inflatable SUP boards. Als die hun intrede doen, is het natuurlijk een kleine moeite om te zorgen dat je er een windsurfzeiltje op kan monteren en is de wind-sup geboren. Zie je door de boards het water niet meer? We zetten de verschillende soorten windsurf beginnersboards voor je op een rijtje.

Conventioneel (hard) beginner windsurf board

Deze boards zijn zo’n 70 tot 100 cm breed en rond de 280 cm lang. De kern van deze boards is van piepschuim met daaromheen een harde glasvezelhuid. Bovenop het board zit een grote EVA   deckpad geplakt, zodat het deck goede grip heeft en toch zacht is. Windsurfers die nog nooit hebben gewindsurft leren hier binnen de kortste keren op heen en weer cruisen. En omdat er ook voetbanden op kunnen worden geschroefd, zijn ze ook ideaal om te leren planeren en in de voetbanden te varen. Behalve een vin aan de achterkant van het board zit er ook een lang, wegklapbaar, zwaard in het midden van het board. Hierdoor is het board heel stabiel en drijf je niet snel af.

[rockthemes_vertical_space vertical_space_height=”default” custom_value=”60px”/]

Voorbeeld: Fanatic Viper 80
Volume: 190 liter
Breedte: 80 cm
Lengte: 280 cm
Gewicht: 13.7 kg
Prijs: € 1449,-

Scores. 1 is slecht, 10 is perfect:
Leren windsurfen: 10
Leren planeren: 9
SUPpen: 7
Plezier voor de hele familie: 8
Sterkte: 8
Transport & stalling: 5

[rockthemes_single_image image_sizes=”large” image_url=”http://www.leerwindsurfen.nl/wp-content/uploads/2017/05/inflatable-sup-beginnerboard-Fanatic-Viper-1.jpg” image_align=”” image_id=”7874″ extra_style=”” extra_class=”” image_link_target=”” enable_hover=”false” hover_bg_color=”#FFFFFF” hover_color=”#FFFFFF” hover_title=”” overflow_image=”false” overflow_image_size=”” snap_image=”false” link_url=”false” link_id=”false” link_is_tax=”false” tax_name=”no-selected”][rockthemes_single_image image_sizes=”large” image_url=”http://www.leerwindsurfen.nl/wp-content/uploads/2017/05/inflatable-sup-beginnerboard-Fanatic-Viper-2.jpg” image_align=”” image_id=”7875″ extra_style=”” extra_class=”” image_link_target=”” enable_hover=”false” hover_bg_color=”#FFFFFF” hover_color=”#FFFFFF” hover_title=”” overflow_image=”false” overflow_image_size=”” snap_image=”false” link_url=”false” link_id=”false” link_is_tax=”false” tax_name=”no-selected”]
[rockthemes_vertical_space vertical_space_height=”default” custom_value=”60px”/]

Inflatable beginner windsurf board

Deze boards zijn doorgaans wat langer dan de ‘harde’ broertjes. Ongeveer tussen de 300 en 370 cm. Hierdoor gaan ze wat harder als je ze als SUP gebruikt. De breedte is 80 tot 100 cm. Meestal hebben deze boards behalve een vin aan de achterkant ook een vin in het midden van het board. Zonder die ‘center fin’ drijf je snel af. Maar omdat deze center fin kleiner is als een ‘normaal’ zwaard, is het toch iets lastiger om aan de wind te surfen en afdrijven te voorkomen. Starboard heeft de Airplane in hun gamma. Een opblaasbaar beginnersboard met ‘echt’ zwaard. Alhoewel je de moderne inflatables hard op kan pompen, doet het geen pijn als je er een op je hoofd krijgt. Een botsing geeft geen schade en lekker ravotten op zo’n board kan geen kwaad. Kortom een board waar de hele familie, elke dag dat het windkracht 0 tot 4 is, erg veel plezier mee kan hebben.

[rockthemes_vertical_space vertical_space_height=”default” custom_value=”60px”/]

Voorbeeld: Fanatic Viper Air 358
Volume: 358 liter
Breedte: 85,1 cm
Lengte: 335 cm
Gewicht: 13.2 kg
Prijs: € 1299,-

Scores. 1 is slecht, 10 is perfect:
Leren windsurfen: 9
Leren planeren: 5
SUPpen: 9
Plezier voor de hele familie: 10
Sterkte: 10
Transport & stalling: 10

[rockthemes_single_image image_sizes=”large” image_url=”http://www.leerwindsurfen.nl/wp-content/uploads/2017/05/inflatable-sup-beginnerboard-Fanatic-Viper-air-1.jpg” image_align=”” image_id=”7881″ extra_style=”” extra_class=”” image_link_target=”” enable_hover=”false” hover_bg_color=”#FFFFFF” hover_color=”#FFFFFF” hover_title=”” overflow_image=”false” overflow_image_size=”” snap_image=”false” link_url=”false” link_id=”false” link_is_tax=”false” tax_name=”no-selected”][rockthemes_single_image image_sizes=”large” image_url=”http://www.leerwindsurfen.nl/wp-content/uploads/2017/05/inflatable-sup-beginnerboard-Fanatic-Viper-air-2.jpg” image_align=”” image_id=”7882″ extra_style=”” extra_class=”” image_link_target=”” enable_hover=”false” hover_bg_color=”#FFFFFF” hover_color=”#FFFFFF” hover_title=”” overflow_image=”false” overflow_image_size=”” snap_image=”false” link_url=”false” link_id=”false” link_is_tax=”false” tax_name=”no-selected”]
[rockthemes_vertical_space vertical_space_height=”default” custom_value=”60px”/]

Inflatable SUP met een mastvoet insert

Vele SUP’s hebben een gaatje in het board, waar je een diabolo in kunt schroeven. De lengtes van deze boards variëren erg. Meestal zijn ze iets smaller dan de windsurf inflatables. Omdat ze gemaakt zijn om te SUPpen en het windsurfen bijzaak is, zit er geen center fin of mid zwaard in. Daardoor drijven ze sneller af. Maar dat is op te lossen door de Drift Stopper van Arrows te monteren onder het board.

[rockthemes_vertical_space vertical_space_height=”default” custom_value=”60px”/]

Voorbeeld: Fanatic Fly Air Premium 9’8”
Volume: 213 liter
Breedte: 81,3 cm
Lengte: 294 cm
Gewicht: 9,6 kg
Prijs: € 999,-

Scores. 1 is slecht, 10 is perfect:
Leren windsurfen: 4 (met Drift Stopper: 8)
Leren planeren: 3
SUPpen: 10
Plezier voor de hele familie: 10
Sterkte: 10<
Transport & stalling: 10

[rockthemes_single_image image_sizes=”large” image_url=”http://www.leerwindsurfen.nl/wp-content/uploads/2017/05/inflatable-sup-beginnerboard-Fanatic-fly-air-1.jpg” image_align=”” image_id=”7885″ extra_style=”” extra_class=”” image_link_target=”” enable_hover=”false” hover_bg_color=”#FFFFFF” hover_color=”#FFFFFF” hover_title=”” overflow_image=”false” overflow_image_size=”” snap_image=”false” link_url=”false” link_id=”false” link_is_tax=”false” tax_name=”no-selected”][rockthemes_single_image image_sizes=”large” image_url=”http://www.leerwindsurfen.nl/wp-content/uploads/2017/05/inflatable-sup-beginnerboard-Fanatic-fly-air-2.jpg” image_align=”” image_id=”7886″ extra_style=”” extra_class=”” image_link_target=”” enable_hover=”false” hover_bg_color=”#FFFFFF” hover_color=”#FFFFFF” hover_title=”” overflow_image=”false” overflow_image_size=”” snap_image=”false” link_url=”false” link_id=”false” link_is_tax=”false” tax_name=”no-selected”]
[rockthemes_vertical_space vertical_space_height=”default” custom_value=”60px”/]

Conventioneel (hard) Freeride board

Deze  boards zijn gericht om te (leren) planeren. Ze zijn met zo’n 240 cm een stuk korter dan de voorgaande boards. De breedte kan variëren tussen de 70 en 80 cm. Ook het volume is veel minder, want ze zijn dunner. Hier geen zacht EVA deckpad, geen zwaard, maar wel standaard voetbanden en een lange vin. Je hebt dus wat meer skills nodig om niet af te drijven met dit board. Ook gijpen en overstag is iets lastiger, omdat het board kleiner is. Niet geschikt om te leren windsurfen dus. Zeer geschikt voor alles wat daarna komt zoals planeren, gijpen en de eerste sprongetjes.

[rockthemes_vertical_space vertical_space_height=”default” custom_value=”60px”/]

Voorbeeld: Fanatic Gecko 133 Bamboo
Volume: 133 liter
Breedte: 78 cm
Lengte: 246 cm
Gewicht: 8.55 kg
Prijs: € 1849,- (ook verkrijgbaar in een goedkopere en duurdere versie)

Scores. 1 is slecht, 10 is perfect:
Leren windsurfen: 4
Leren planeren: 10
SUPpen: 4
Plezier voor de hele familie: 2
Sterkte: 7
Transport & stalling: 7

[rockthemes_single_image image_sizes=”large” image_url=”http://www.leerwindsurfen.nl/wp-content/uploads/2017/05/inflatable-sup-beginnerboard-Fanatic-Gecko-1.jpg” image_align=”” image_id=”7890″ extra_style=”” extra_class=”” image_link_target=”” enable_hover=”false” hover_bg_color=”#FFFFFF” hover_color=”#FFFFFF” hover_title=”” overflow_image=”false” overflow_image_size=”” snap_image=”false” link_url=”false” link_id=”false” link_is_tax=”false” tax_name=”no-selected”][rockthemes_single_image image_sizes=”large” image_url=”http://www.leerwindsurfen.nl/wp-content/uploads/2017/05/inflatable-sup-beginnerboard-Fanatic-Gecko-2.jpg” image_align=”” image_id=”7891″ extra_style=”” extra_class=”” image_link_target=”” enable_hover=”false” hover_bg_color=”#FFFFFF” hover_color=”#FFFFFF” hover_title=”” overflow_image=”false” overflow_image_size=”” snap_image=”false” link_url=”false” link_id=”false” link_is_tax=”false” tax_name=”no-selected”]
[rockthemes_vertical_space vertical_space_height=”default” custom_value=”60px”/]

Uitleg Scores:

Leren windsurfen: Hierbij gaat het om de breedte en dus de stabiliteit van het board. Ook is het belangrijk voor de beginnende windsurfer hoe goed het board aan de wind kan surfen. Een groot zwaard is voor de beginnende surfer noodzaak.

Planeren: Hoe goed planeert het board aan. En kunnen er voetbanden op? Inflatable boards zullen minder goed planeren.

SUPpen: Om te suppen, is een wat langer board fijner. Dat geeft namelijk iets meer snelheid, wat voor de beginnende SUPper erg fijn is.

Plezier voor de hele familie: Hoe goed kan je er op windsurfen, SUPpen, zonnebaden en ravotten?

Sterkte: Hoe groot is de kans op schade bij een aanvaring met een ander board of lichaamsdeel? Inflatable boards gaan niet snel kapot. Ook niet als er twee tegen elkaar botsen, als je ‘m op het asfalt laat kletteren of als je er één op je hoofd krijgt. Bij conventionele boards leidt een botsing vaak tot een bezoekje aan de board reparateur.

Transport & stalling: Hoe kleiner, hoe fijner! Inflatable boards kun je, als je ze leeg laat lopen, in een rugzak stoppen. Dat is dus handig als je het board even niet gebruikt. Ook is het veel makkelijker te transporteren. Je kunt het board makkelijk wandelend, fietsend, in de auto, op de boot of in het vliegtuig meenemen.

Hulp bij de aankoop van een inflatable:

  • Of het nu gaat om een tuinstoel, een wasmachine of een inflatable windsurfboard. Ze worden aangeboden in verschillende prijscategorieën en daarmee samenhangende kwaliteiten. Bedenk goed dat als je op het (open) water bent, je board ook je vlot is waar je in geval van nood op kan drijven. Aan een vlot dat zinkt heb je niets en brengt je zelfs in levensgevaar. Kwaliteit heeft zijn prijs. Om een board goedkoop te maken moet er bespaard worden op kwaliteit en dus de stevigheid. En een board dat midden op het meer leegloopt, wil je echt niet.
  • Let op hoeveel lucht druk (PSI) er in kan. Hoe harder je een board op kan pompen, hoe vormstabieler het board is. En dat komt ten goede aan je snelheid, zowel SUPpend als windsurfend. Hierin onderscheiden de duurdere boards zich van de goedkopere. 20 PSI is top.
  • Een oude Hollandsche Wijscheid zegt: Lengte Loopt. Dat betekent dat je (niet planerend) met een langer board harder gaat dan met een korte. Vooral voor SUPpen is wat meer lengte erg fijn.
  • Nieuw van Arrows: de Drift Stopper. Deze kun je op nagenoeg elke inflatable board installeren waardoor je (sup) inflatable ineens twee kleine mid zwaartjes heeft. Dus minder afdrijven en beter hoogte lopen als je windsurft!

inflatable-sup-beginnerboard-Drift-Stopper

Conclusie:

De inflatable boards zijn in opmars. De technologie zal de komende jaren nog verder verbeteren. Ze zullen nog lichter en harder op te pompen worden. Daardoor gaan ze beter planeren, want dat is nu nog het enige grote nadeel. Welk board bij jou past, hangt sterk af van wat jij er mee wilt doen. Alle vier de besproken soorten boards hebben hun voor- en nadelen. Maar een windsurfboard en zeil dat in een rugzak past, was tot voor kort een droom en nu werkelijkheid.

[/rockthemes_specialgridblock]

1 gedachte over “Inflatable Windsurf of SUP board kopen”

  1. Pingback: # 2: Soorten windsurf materiaal - Leerwindsurfen

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven