rigging-guide-windsurfen

Rigging Guide Windsurfen

Rigging Guide Windsurfen.

Tips en tricks om je eerst zeil op te tuigen en board klaar te maken.  Neem deze Rigging Guide op je mobiel mee naar het strand, als je voor het eerst je nieuwe windsurfsetje gaat optuigen. Dan weet je zeker dat alles klopt als je het water op gaat.

rigging guide maxime

Heb je nog geen board en zeil gekocht? In ons artikel Beginner windsurfplank en zeil kopen lees je precies waar je op moet letten.

Het board klaarmaken

Aangekomen op je surfspot? Maak dan altijd eerst je board in orde. Als je dan daarna je zeil hebt opgetuigd, kun je hem vastmaken aan het board waardoor je zeil niet kan wegwaaien.

 • Leg je board ergens neer waar genoeg ruimte is om zometeen je zeil op te tuigen. Zoek een rustig plekje, het liefst uit de wind. Het beste kun je het zeil op gras optuigen. Stenen zijn niet zo goed voor de levensduur van je zeil en zand gaat overall tussen zitten, wat ook niet echt fijn is.
 • Luchtschroef. Zorg dat die ten alle tijden dicht is gedraaid als je het water op gaat. Je mag hem opendraaien als je board het vliegtuig in gaat of als het erg warm is op de kant.
 • Voetbanden. Als je gaat planeren (je board gaat dan over het water i.p.v. door het water heen) wordt het lastiger om het board te controleren. Daarom zitten er op windsurfboards dus voetbanden. In het board zitten gaatjes waar de voetbanden in kunnen worden geschroefd. Een aantal belangrijke zaken:
  1. Zorg dat de schroeven zo vast zijn aangedraaid, dat de voetbanden tijdens het surfen niet kunnen draaien.
  2. Voetbanden kunnen ook in grootte worden versteld. Zorg dat je tenen er altijd helemaal doorheen kunnen. Al je tenen steken dus uit de voetband.rigging guide voet
  3. Beginnende ‘voetband surfers’ monteren de voetbanden meer naar ‘binnen’ en naar ‘voor’ op het board.
rigging guide voetbanden vier en gecko

 

Vin

De vin zorgt ervoor dat je niet afdrijft en lift je board als je snelheid omhoog gaat. Daardoor ga je planeren. Zorg dat je vin goed vastgedraaid zit in het board en pas op voor ondieptes tijdens het surfen!

rigging-guide-vin

Mastbase/diabolo

Ook met de positie van de mastbase kun je de eigenschappen van je board heel veel beïnvloeden. Bij twijfel is het midden een goede optie. Andere opties van de mastbase:

 • Naar voor = board vaart rustiger en dus meer controle. De neus wordt namelijk in het water gedrukt, dus zal het board minder snel de lucht in vliegen. Je komt ook sneller in plané, maar je topsnelheid is iets lager.
 • Naar achter = hogere eindsnelheid en een losser vaargedrag.

Zeil rigging guide

Als je board klaar ligt, pak je de rest; Zeil, mast, verlenger, giek, ophaalkoord, trapeze touwtjes, aantrekstok.

windsurf-rigging-guide-alles
Eerst alles klaar leggen, dan pas optuigen voorkomt wegwaaiende zeilen

Bevestig het ophaalkoord aan de giek. Op de giekkop zit daarvoor een gaatje of een lusje.

windsurf-rigging-guide-ophaalkoord
Ophaalkoord aan giek bevestigen

Zet de twee mastdelen zandvrij(!) in elkaar. Op je zeilhoes en ook op het zeil zelf staat hoe lang je mast (verlenger) en giek moeten zijn. Stel deze in op de juiste lengte. Belangrijk: Niet langer of korter!

windsurf-rigging-guide-pecs
Zeil specificaties: 4,9 vierkante meter. De gieklengte is maximaal 175 en de mastlengte 400 + 27 centimeter verlenger.

Rol je zeil uit, met de wind mee en steek de mast erin. We gaan er vanuit dat het zeil geen cambers heeft. Check of de mast goed in de top van het zeil zit en of de twee mastdelen ondertussen niet uit elkaar zijn geschoven.

windsurf-rigging-guide-mast
Mast in het zeil

Rijg het touwtje van je verlenger (neerhaler of downhaul) door de katrol van het zeil, zodat de touwtjes niet kruisen, maar mooi parallel lopen.

windsurf-rigging-guide-neerhaler
Neerhaler touwtjes mooi parallel, niet kruisend.

Trek de neerhaler hard aan. Doorgaans lukt dit niet met de blote handen en heb je een stok of trapeze haak nodig. Belangrijk: Een juist getrimd zeil heeft veel neerhaler spanning nodig. Als je de verlenger goed hebt ingesteld, zal je bovenin het zeil wat ‘looseleech’ zien en zal de onderkant van het zeil ongeveer 1 cm van de verlenger af zijn.

windsurf-rigging-guide-loose-leech
Loose leech bovenin het zeil.

Bevestig de giek op de mast op schouderhoogte. Houd rekening met de mastbase/diabolo die nog onder de mast komt. Rijg het touwtje aan de achterkant van de giek (uithaler) zo, dat de touwtjes niet kruisen, maar mooi parallel lopen. Als je de gieklengte goed hebt ingesteld kun je het zeil zonder moeite tot 1 cm van de giek aantrekken. Belangrijk: Een zeil heeft bolling nodig. De uithaler heeft veel minder spanning nodig dan de neerhaler. De uithaler hoor je met 2 vingers aan te trekken. Trek je de uithaler te veel aan, dan wordt je zeil te vlak en heb je geen voortstuwing als je gaat surfen. Wikkel het uiteinde van het touwtje een paar keer rond de giek en knoop het vast.

windsurf-rigging-guide-uithaler
Uithaler touwtje parallel rijgen en wegwerken rond de giek

Draai de latten aan met de lattenspanner totdat er géén rimpeltjes meer zijn rond de latten. Je hoeft de spanning nooit van de latten af te halen en slechts af en toe zal je ze nog iets moeten aandraaien.

windsurf-rigging-guide-lat
Lat aan spannen tot de rimpeltjes er rond verdwijnen

Doe je ophaalkoord aan de onderkant rond de mast(verlenger).

windsurf-rigging-guide-uphaul
Ophaalkoord door de mastslurf, daarna rond de verlenger

Bevestig de trapeze koortjes aan beide zijden van de giek. Zet het zeil daarna rechtop in de wind en houd de giek vast met 1 hand. Als dat lukt, heb je het drukpunt van het zeil gevonden. Maak de koortjes vast rond je hand, zodat er 2 vuisten tussen kunnen. Stel de lengte zo in, dat je makkelijk in- en uit kan haken.

Leg het zeil vast aan het board en ga snel omkleden.

Het waait,

Enjoy!

Hopelijk heeft deze Rigging Guide je kunnen helpen om je nieuwe windsurfmateriaal goed op te tuigen. Meer interessante artikelen lezen? Aangezien je al materiaal hebt gekocht is het artikel over Windsurf Materiaal Tunen wellicht interessant. 

Kan je wel wat hulp gebruiken bij materiaal keuze, optuigen of bij het windsurfen zelf? Speciaal voor de gevorderde windsurfer organiseren wij Windsurf clinics.

Scroll naar boven