Veilig-windsurfen

Veilig windsurfen

Veilig windsurfen. Waarop moet je letten als het om veilig windsurfen gaat? Windsurfen is een fantastische sport waarbij

Veilig windsurfen.

Waarop moet je letten als het om veilig windsurfen gaat? Windsurfen is een fantastische sport waarbij weinig ongelukken gebeuren. Hieronder toch een stukje tekst om de mogelijkheid tot ongelukken tot het mimum te te reduceren.

Veilig windsurfen: Het belangrijkste

Zorg er altijd voor, waar je ook surft, dat je op elk moment zelfstandig terug naar de kant kan komen. Ga er dus niet van uit dat je vader je wel komt halen als je niet terug kan komen, dat je vriend je wel even terug brengt als je een mast breekt of dat de reddingsbrigade je wel ophaalt als je met een gebroken giek in het water ligt. Wees dus niet afhankelijk van anderen, misschien zijn zij wel niet in staat om je te helpen terwijl je er wel op gerekend hebt. Jij bent zelf verantwoordelijk!

Water en weer

Om de kansen op een ongelukje tot het minimum te beperken, volgen hierna een aantal regels. Informeer voordat je gaat surfen naar het weer. Belangrijke zaken zijn:

 1. Windkracht. Ga niet bij windkracht 8 surfen als beginner.
 2. Windrichting. Dit bepaald waar je gaat surfen. Ga niet met aflandige wind surfen! Je kan dan moeilijk terug komen!
 3. Temperatuur. Zorg bij koudere temperaturen voor een goed pak.
 4. Onweer. Onweer en surfen gaan erg slecht samen.
 5. Windstoten. De wind kan onverwachts toenemen, ben je hier op voorbereid?

Informatie over deze actuele zaken zijn dagelijks te vinden op www.knmi.nl Deze zaken lijken overbodig op het eerste gezicht, toch is het iets dat IEDERE serieuze surfer doet voor hij gaat surfen!

Regels veilig windsurfen

 1. Ga niet alleen surfen.
 2. Ga niet op zee surfen als beginner. Op zee is er stroming, golven en wind. Dat maakt het allemaal een stuk lastiger!
 3. Zorg dat je de omstandigheden kent. Is er stroming, zijn er ondieptes? Ga niet in kanalen of andere vaarroutes surfen.
 4. Ga niet te ver weg. Als je midden op het meer bent en je mast breekt, kan je dan nog terug zwemmen?
 5. Zorg dat je materiaal in orde is. Geen scheuren in mast of giek, touwtjes niet half door gesleten? Geloof me, ze breken altijd midden op het meer!
 6. Iets af gedreven. Neem op tijd de beslissing om terug te lopen/ zwemmen. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het wordt om terug te komen!

Materiaal gebroken en dan…

veilig windsurfen terug peddelen

Terug peddelen

 1. Roep eerst een mede surfer, leg uit dat je mast gebroken is. Vraag of hij/ zij je in de gaten kan houden. Is bijvoorbeeld je mastvoet kapot dan is het meestal de beste oplossing om iemand even een andere mastvoet te laten halen.
 2. Terug naar de kant komen is meestal niet zo’n probleem, al is het soms een kwartiertje zwemmen. In de meeste gevallen kan je het makkelijk alleen af. Heb je een grote plank, leg dan de giek achter op de plank, ga op je buik liggen met je voeten op het zeil en peddel terug naar de kant.
 3. Lukt dat niet omdat je zeil door de stevige wind telkens in het water waait, dan kan je een noodpakket maken

Noodpakket maken

veilig windsurfen noodpakket Mastvoet los

Mastvoet los

veilig windsurfen noodpakket

Uithaler los

veilig windsurfen noodpakket

Giekkopeling los

veilig windsurfen noodpakket

Giek er af

veilig windsurfen noodpakket

Neerhaler los

veilig windsurfen noodpakket

Mast uit het zeil

veilig windsurfen noodpakket

Zeil oprollen

veilig windsurfen noodpakket

Terug peddelen

Alles op elkaar leggen en er op gaan zitten/ liggen en niet stoppen met peddelen voor je aan de kant bent! Peddel naar de dichtsbijzijnde oever.

Lukt dit allemaal niet, maak dan je tuig los van de plank en peddel naar de kant. Je zeil zal je waarschijnlijk nooit meer terug zien. Nu wordt het ook tijd om een andere surfen in te schakelen, misschien dat hij of zij je kan helpen.

 

 

 

 

veilig windsurfen Noodsignaal

Noodsignaal

Als je echt geen mogelijkheid ziet om naar de kant komen, gebruik dan het internationale noodsignaal. Op je plank zitten of staan en je armen heen en weer zwaaien boven je hoofd.

 

 

Hoe kan je iemand helpen die in problemen is geraakt.

 1. Breng niet je zelf in gevaar.
 2. Zie je iemand lang in het water liggen, surf even langs om te informeren wat er is. Vaak is hulp niet direct nodig. Hou wel een oogje in het zeil, mocht het lang duren dan kan je altijd tot actie over gaan.
 3. Misschien dat je even een mastvoet kan halen als die gebroken is. Heeft de surfer problemen met zijn te grote zeil, misschien heb jij wel een kleinere en kan je wisselen. Heeft hij problemen met de kleine plank, misschien heb jij wel een grote stabiele plank en kan je wisselen.
 4. Problemen met waterstart of zeil optrekken; leg het zeil dan even goed.
 5. Problemen met het zeil? Op deze manier kan je het makkelijkst en snelst een zeil terug naar de kant brengen. Dit werkt vaak beter dan aftuigen, want dan zit je met de mast, het zeil en die giek die je allemaal afzonderlijk moet vasthouden.
 6. Zit de surfer echt in de problemen en kan je zelf niet helpen, allarmeer anderen. Andere surfers, misschien een boot of ambulance.

Blijf altijd op je plank! Wat je nooit moet doen: terug zwemmen zonder plank! Zolang je op je plank blijft (peddelen) kan je niet verdrinken. Liggend op je plank is de kans op onderkoeling en oververmoeidheid ook een stuk minder!