windsurf-foil-lutjestrand

Windsurf Foil Introductie

Langzaam begin je ze steeds meer te zien, windsurfers op een foil. En het aantal foils op het water zal de komende jaren sterk groeien. Sommige mensen zijn sceptisch, sommigen zijn lyrisch. Even wat zaken op een rijtje.

Windsurf foil amstelmeer
Windsurf foilen op het Amstelmeer
  • Om te foilen kun je een zeil pakken dat ongeveer 2 meter kleiner is dan waar de ‘normale’ windsurfers mee planeren. Wil je met 9 knopen foil wind surfen, dan volstaat een 7,3. Met andere woorden: Een 9 meter zeil met dure mast en dure giek heb je niet meer nodig.
  • Veel boards die tegenwoordig worden gemaakt zijn ‘Foil Ready’. Dat betekent dat je er ‘normaal’ met een vin mee kunt surfen. Maar dat de deep tuttle vinbox extra is verstevigd, zodat de vinbox de grote krachten van de foil kan weerstaan..
  • Heb je een breed board met normale (niet-verstevigde) deeptuttle box liggen, dan kun je die ook gebruiken, maar is de kans aanwezig dat je board het een keer begeeft. Mocht je dus nog een oud board hebben liggen met deep tuttle… niet weggooien!
  • Er zijn foils van €2000,- te koop, maar ook veel minder dure. En juist de goedkopere modellen zijn door hun shape ideaal om het foilen te leren. De fanatic H9 foil kost bijvoorbeeld €850,-
  • Het gevoel om geruisloos op 50cm boven het water te vliegen is echt unreal!
  • Je board uit het water krijgen is niet moeilijk, maar om een steady run op de foil te maken moet je echt wel wat oefenen. En dat is juist leuk! Je bent weer wat nieuws aan het leren. Je valt, klimt erop en gaat het weer proberen. En langzaam gaat het beter. Niets is zo leuk als nieuwe dingen leren toch? Een echte uitdaging!
windsurf-foil-fanatic-h9
Fanatic H9 Windsurf Foil met de Fanatic Gecko 133 (Foil Edition)

Zijn er dan geen nadelen? Natuurlijk wel.. Je moet bijvoorbeeld een stuk verder het water in lopen voor je op kunt stappen. En aan een vin kun je je bezeren, maar de foil is nog wat groter. Dus is er meer kans om ergens de foil te raken, bijvoorbeeld tijdens het waterstarten. Je gaat dus echt wel een keer crashen en een blauwe plek loop je ook zeker wel op. Maar dat heeft jou toch ook niet tegengehouden om te leren planeren in de voetbanden?

Komend seizoen zal de Fanatic Foil bij Leerwindsurfen op het Amstelmeer te huren zijn. Dus als je het een keertje wilt proberen…

Sea you!

Scroll naar boven